tisdag 31 maj 2011

Gubbar


Visst ser det ut som att vi kan hoppas på jordgubbar till midsommar?

söndag 29 maj 2011

Vinbärsbladsplockarna in action

Svartvinbärsbladssaft


Idag har jag kokat saft på svartvinbärsblad som jag, N och kusin C plockade i morse. N tyckte att vi skulle ha med lite gräs också, men det plockade jag bort i smyg. Sorry N!


De späda bladen varvades med citronskivor och över det hällde jag en lösning av vatten, socker och citronsyra.
Nu ska det få dra till i fem dagar, sedan ska det silas och då ska jag berätta hur det smakar. Men det luktade härligt när jag hällde lösningen över bladen!


Receptet hittade jag i Kinna och Märtha Jonssons fina bok I mormors skafferi som samlar fem generationers kunskaper inom konservering, saftning och syltning. Jag gjorde en halv sats eftersom vi inte orkade plocka så mycket blad.

fredag 27 maj 2011

Bästa lekplatsen


Visst är naturen bättre än vilket lekland som helst? Än så länge är alla i vår lilla familj av samma åsikt - att vara ute är alltid roligast. Jag antar att det blir annorlunda när N är 13 och bara vill sitta inne och spela tv-spel...

onsdag 25 maj 2011

En bil kommer lastad....med klossar!


N's farfar kom med en present som jag inte vet vem som uppskattar mest - N eller jag. Och då gillar han den verkligen alltså! Men jag tycker den är så himla fin. "En träleksak som nog längtar efter att lekas med på trägolv" som min svärfar uttryckte det. Det kan ju ha varit ett tag sen sist.

tisdag 24 maj 2011

Speceriförvaring


För att ha så lite som möjligt som lockar in mössen i huset försöker vi ha så mycket som möjligt av specerierna i täta burkar. Dessa från Bolagret är dessutom så lufttäta att de är perfekta att förvara kaffe och te i för att bevara smak och doft.

måndag 23 maj 2011

Ett litet krypin


N har ett eget litet krypin i torpet. En säng. En stol. Inte så mycket mer än så än så länge, och inte så mycket mer får plats. Men det räcker långt det.


På väggen sitter några tavlor som jag gjort av kopior av fina barnboksillustrationer.

 

På golvet ligger en matta från Åhléns.


På väggen hänger en vimpel jag har sytt.


Och på golvet står en trave böcker. 

Som sagt, mycket mer behövs inte i ett litet krypin.

lördag 21 maj 2011

Äppel päppel

Äppelträdet blommar utanför vårt köksfönster.


Hoppas på äpplen i år, förra året hittade vi....ett enda!


Pollinera mera!

fredag 20 maj 2011

Önskar jag kunde fotografera doften av nybakat


Eftersom jag inte har förmågan att fotografera doften av farmors äppelkaka får ni receptet istället, så får ni baka den själva. För härligt doftar (och smakar) det!

Farmors äppelkaka

Blanda 140 g smör
                      knappt 2dl socker
              2 dl vetemjöl
   1 ägg

Kleta ut i en form och lägg över 3 skalade äpplen skurna i tunna klyftor. Pudra över kanel. Grädda ca. 30 min i 180°c i mitten av ugnen.

onsdag 18 maj 2011

Några bilder från köket


I fönstret mot trädgården hänger en lampa på Bolagret och på köksbänken står en skål från loppis och en tjusig kakburk som jag fått av svärmor.


I fönsterkarmen står en rad med småvaser från Stockhome (och ja, en död geting har jag också lyckats föreviga). Perfekta för vårens småblommor, eller för de där blommorna som barn plockar där stjälken blir väldigt kort.


Jag är barnsligt förtjust i den här skålen också. Den fungerar som både fruktskål, salladsskål, pannkakssmetsskål och överdimensionerad godisskål.


Runt köksbordet, vilket jag åt frukost vid som liten, står en samling udda pinnstolar från både containrar och loppisar. Lampan kommer från danska Bloomingville.

tisdag 17 maj 2011

måndag 16 maj 2011

Rabatter!

Såhär långt hann vi idag!


Rabatterna har vi grävt ur och fyllt på med ny jord eftersom den befintliga jorden var mer grus och sand än jord. Sedan har vi kantat rabatten med stenar som vi plockade från åkern innan det skulle sås där och lagt ett par decimeter sten närmast husgrunden för att skydda den från fukt och rötter. En ensam lupin står kvar där den stod och pärlhyacint- och påskliljelökar har tagits tillvara och ska få nya platser. Nu längtar jag efter att plantera!

söndag 15 maj 2011

Allt blir roligare så

N har fått egna redskap för att det ska bli lite roligare att jobba med grävandet. 



Själv är jag nöjd så länge jag får en kaffepaus då och då.

Uppdrag rabatt inlett

Helgens projekt har varit att gräva rabatter framför huset. Såhär såg det ut när vi inledde vårt jobb i torsdags:


Ganska tomt med andra ord. Imorgon ska jag visa hur långt vi har kommit nu. I slutändan ser jag framför mig en prunkande torparrabatt med malva, nävor, löjtnantshjärtan, lupiner, stockrosor....

lördag 14 maj 2011

Kvällspromenad


Nej, nu måste jag gå och lägga mig. Men först måste jag bara dela med mig av det underbara kvällsljus som strilade mellan träden i skogen här nedanför när jag tog min kvällspromenad för några timmar sen. Godnatt!

 

fredag 13 maj 2011

Dagens middag


Dagens middag blev en enkel favorit här i Fiskarstugan. Kycklingfiléer stekta i mycket smör och bara saltade och pepprade. Till det gjorde vi tunt hyvlade potatischips med olivolja och flingsalt och kryddade med timjan och rosmarin från kryddlandet.


Såsen är superenkel: Hacka mycket basilika, bladpersilja och gräslök. Blanda ihop med crème fraiche, en liten klick dijonsenap och örtsalt.

Såhär gott tyckte N att det var.

Till efterrätt kokade jag rabarberkräm på rabarber som jag och N plockat i trädgården. Till tre hackade stjälkar tillsatte jag nån deciliter vatten och en rejäl skopa socker. När de kokats mjuka rörde jag ner ett par matskedar maizena utrört i en skvätt vatten. Med lite mjölk till blev det så gott att jag inte hann med att fota förrän allas skålar var tomma!



måndag 9 maj 2011

En klassiker på bordet

När J & W var på besök lagade vi klassikern spaghetti med köttfärssås...

...fast med quornfärs och körsbärstomater. Pastaexperten J lärde mig att pastavattnet ska saltas rikligt. Inga smånypor inte.

Tallrikar och vas från loppis, kanna och glas från Indiska.

söndag 8 maj 2011

lördag 7 maj 2011

Detaljer från köket



Tre nyanser av orange.
Klocka från Ur&Penn, hemsydda gardiner och lampa från Bolagret.

Skylt från Byggfabriken.

Och så en råttfångare på bordet.